• Het economische stimuleringspakket van China heeft het marktsentiment een boost gegeven en de Chinese yuan naar het hoogste niveau in 16 maanden geduwd.
  • De China centrale bank verlaagde dinsdag de rente en de reservevereisten voor banken in het land.
  • Een sterke yuan kan de export schaden, een belangrijke pijler van de Chinese economie, te midden van een zwakke binnenlandse vraag.
  • Lees ook: Chinese industrie toont voor vierde maand op rij tekenen van krimp

Het enorme stimuleringspakket waarmee China z’n economie uit het slop probeert te trekken, heeft het marktsentiment en het vertrouwen in de Chinese yuan een boost gegeven.

Op dinsdag gaven de belangrijkste Chinese toezichthouders samen een persconferentie, waarin gouverneur Pan Gongsheng van de Chinese centrale bank verlagingen van verschillende rentetarieven en een verlaging van de hoeveelheid geld die banken in reserve moeten houden, aankondigde.

“De People’s Bank of China ontketende euforie op de markten met de bekendmaking van de agressieve stimuleringsmaatregelen”, schreef analist Vishnu Varathan van zakenbank Mizuho in een reactie.

Dit geeft niet alleen een boost aan China’s verzwakte aandelenmarkten, maar helpt ook de yuan aan een “opmerkelijke stijging”, aldus Varathan.

Op woensdag daalde de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de offshore Chinese yuan tot 6,9951 yuan per dollar. Het is de eerste keer dat de koers het niveau van 7 yuan per dollar doorbreekt sinds mei 2023.

De yuan is de laatste tijd meer waard geworden en deze trend is niet alleen te danken aan China. De Amerikaanse Federal Reserve kondigde vorige week een grote renteverlaging aan. Dit zet de Amerikaanse dollar onder druk, omdat renteverlagingen betekenen dat de rendementen op dollaractiva dalen.

In afwachting van de renteverlaging door de Fed is de yuan sinds eind juni sterker geworden ten opzichte van de dollar, deels omdat sommige Chinese exporteurs dollarinkomsten die ze oppotten, hebben gerepatrieerd.

In augustus bedroeg de kapitaalinstroom in China 7 miljard dollar. Exporteurs wisselden ook 37 miljard dollar aan vreemde valuta om in de yuan – het hoogste niveau sinds september 2022, blijkt uit een analyse van Larry Hu, China-expert bij de Macquarie Group.

Een sterke yuan is slecht voor de export

Hoewel een sterke yuan een signaal is van vertrouwen in de Chinese economie, zijn analisten er niet zeker van of de winst zal aanhouden. Dat komt omdat een sterkere yuan de Chinese export duurder en minder concurrerend zou maken.

Gezien het feit dat het consumentenvertrouwen in China erg zwak is en de binnenlandse vraag afneemt, maar de export – een belangrijke pijler van de Chinese economie – robuust blijft, zal Beijing er waarschijnlijk niet blij mee zijn dat de yuan langer z’n hoge niveau behoudt.

Zoals de Zwitserse bank Lombard Odier dinsdag al scheef, is er een “fundamentele inconsistentie” tussen een sterke yuan en een reflatiebeleid – reflatie is het inzetten van economische politieke instrumenten om uit deflatiecrisis te komen. Dat is een economische uitdaging waar China nu voor staat.

Op dinsdag zei Pan, de gouverneur van de Chinese centrale bank, dat China zal waken voor het risico dat de yuan doorschiet, zodat de wisselkoers van de munt op een “redelijk en evenwichtig niveau” kan blijven.

Op woensdag zette de centrale bank deze woorden om in daden door de dagelijkse midpoint fix van de yuan vast te leggen op 7,0202 per dollar, in plaats van de 7,0206 die handelaren en analisten verwachtten. De yuan mag binnen een bandbreedte van 2 procent boven of onder het midpoint handelen.

LEES OOK: Doemverhalen over China zijn voorbarig: volgens deze econoom groeit de Chinese economie de komende jaren 2 keer zo hard als de VS